faceboook 5 tipp az egészséges anyagcseréhez
10% Kedvezmény az 5 napos előfizetésre
20% Kedvezmény a 20 napos előfizetésre
Iratkozz fel a hírlevélünkre, hogy exkluzív ajánlatokat kapj! Iratkozzon fel
Főoldal Blog 5 tipp az egészséges anyagcseréhez

Biztosan te is ismersz olyan embereket akik annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér, mégsem híznak egy kilót sem, és olyanokat is akik hiába koplalnak, mégis sokat küzdenek a gyorsan felszökő plusz kilókkal. Tagadhatatlan, hogy a megfelelő anyagcsere rendkívül fontos az egészséges testsúly megőrzéséhez és céljaink eléréséhez. De mitől lassú vagy gyors, és hogyan támogathatjuk az anyagcserénket? 

Ezeket a sorokat olvasva is dolgozik benned egy ultrakomplex mechanizmus, ami a szervezetedben végbemenő anyagcsere folyamatokat működteti. A metabolizmus egy komplex biokémiai folyamat, melynek során az étel, amit elfogyasztasz energiává alakul, amit a szervezeted a működéséhez használ fel. Dióhéjban ez az anyagcsere.

A metabolizmus személyenként eltérő, tehát a genetika mellett nagyban befolyásolja fizikális megjelenésünk. A testméret; az életkor; a fizikai aktivitás; az étrend; az alvás és a stressz mind befolyásolják az anyagcserénk működését. De egyáltalán nem kell aggódnod, hiszen jelentős lépéseket tehetsz – kortól és aktuális edzettségi szinttől függetlenül, az egészséges anyagcseréért. 

A "lassú anyagcserét" gyakran okolják és emlegetik a meghiúsult fogyás okozójának. Az anyagcserének két fajtáját különböztetjük meg, az egyik: az anabolizmus, vagy építő anyagcsere, mely a folyamat építő és raktározó funkciója, a másik: a katabolizmus, vagy lebontó anyagcsere, mely folyamat során az összetett anyagok lebomlanak egyszerű anyagokra, így végül energia szabadul fel. A szervezeted által naponta elégetett kalória valójában a szervezeted energiaszükséglete. Még akkor is, amikor pihensz, az alapfunkciókhoz, mint például: a megfelelő hormonszint biztosítása, szükséges az alapanyagcsere szint biztosítása, amihez energia kell. 

Szervezetünk kalóriaszükséglete nagyjából állandó. A testtömeg növekedése pedig azt jelenti, hogy több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit a szervezeted eléget. Felpörgetnéd az anyagcseréd? Próbálj ki pár természetes módszert, íme 5 tipp az egészséges anyagcseréért:

 

1. tipp: 30 perces séta reggel

A reggeli edzés és a kardió nagyszerű módja az anyagcsere felpörgetésének és a fit forma megőrzésének. Ezenkívül itt van még egy plusz előny is! A reggeli napfény fenntartja a kortizol szintet és segít növelni a dopamint. Így egy energiával teli, pozitívan induló napod lesz.

 

2. Reggelire egyél diót és húst

A diófélékben található aminosavak (különösen a vörös húsban) az egyszeresen telítetlen zsírok növelik a dopamint és az acetilkolint – a kognitív funkciókról ismert neurotranszmittereket.

Ez a kombináció nagyon alacsony szénhidráttartalmú, ami megakadályozza a délelőtti vércukorszint-ugrásokat, melyek felborítják a hormonális egyensúlyt.

 

3. Vegyünk hideg zuhanyt

Lehet elsőre nem hangzik valami csábítónak, ugyanakkor nem hiába volt Skandináviában számos betegség bevált gyógykezelése. A hidegzuhanyok népszerűsége az elmúlt években nyugaton is megnőtt. A kutatások is alátámasztották, hogy a hideg zuhanyok (és általában a hideg expozíció) amellett, hogy közvetlenül élénkítik az anyagcserét, serkentik a barna zsír képződését. A barna zsír egy speciális típusú zsírszövet, amely kalóriák elégetésével energiát termel, támogatja a fogyási folyamatokat, gyakorlatilag egy olyan zsír, ami fogaszt. A hideg zuhany sok előnye mellett jótékonyan támogatja az éberséget és a reakcióidőt is. 

 

4. Meditálj naponta

A meditáció és a szabályos légzés nagyszerű módja a relaxációnak, és még az anyagcserédre is pozitív hatással van. Mivel a szervezet minden egészséges sejtje oxigénből táplálkozik, így a megfelelő légzés révén a hatékony O2-szállítás és CO2-kibocsátás nagyban hozzájárul az egészséges anyagcseréhez.

Íme egy egyszerű légzésgyakorlat:

  • Lélegezz be mélyen az orron keresztül 6 másodpercig.
  • Lélegezz ki teljesen az orron keresztül 6 másodpercig.
  • Ismételd meg ezt 5 percig.

 

5. Igyál sok vizet:

A kiszáradás nagyon lelassíthatja a szervezetet. Minimum napi 2 liter víz ajánlott. Kimutatták azonban, hogy azok a felnőttek, akik napi 8 pohárnál több vizet isznak, több kalóriát égetnek el, mint azok, akik csak 4 pohárral vagy kevesebbet isznak, ezenkívül a szervezet víz mennyiségének pótlásának egyik módja az is, hogy egészséges nassolni valókat válasszunk, gyümölcs és zöldség alapúakat. 

Az optimális testtömeg-szabályozás hatékony folyamatához figyelembe kell venni a testre gyakorolt összes közvetlen hatást. Ez az út azonban ne teher legyen, hanem öröm. Az, hogy vigyázol magadra, a testedre és az egészségedre egy hatalmas lépés az egészséges életmód felé. Csak így tovább! A FitFoodWay gondoskodik az egészséges táplálkozásodról! Változatos programjainkat úgy állítottuk össze, hogy biztosítsák a szervezet kalória és tápanyag-szükségletét a megfelelő energia felhasználás és egészséges anyagcsere érdekében. Nálunk hosszú távú eredményt érhetsz el! Tudj meg mindent a FitFoodWay menükről és ételekről .

03/02/2023